
 

 
 
 
 
Paul Needham 
Department for Work and Pensions 
3rd Floor West 
Zone G 
Quarry House 
Leeds 
LS2 7UA 
 
28 November 2014  
 
Dear Paul, 

 
The Draft Occupational and Personal Pension Schemes (Disclosure of 
Information) (Amendment) Regulations 2015 
 
Thank you for the Department’s consultation document inviting comments on 
the above draft regulations.   
 
I am responding on behalf of the Local Government Association (LGA) and 
the Local Government Pensions Committee (LGPC) to the consultation 
document.  
 
The LGA is a politically-led, cross-party membership organisation that works 
on behalf of councils to ensure local government has a strong, credible voice 
with national government. In total, 415 local authorities are presently 
members of the LGA. The Local Government Pensions Committee (LGPC) is 
a committee of councillors constituted by the Local Government Association 
(LGA), the Welsh Local Government Association (WLGA) and the Convention 
of Scottish Local Authorities (COSLA). The LGPC considers policy and 
technical matters affecting the Local Government Pension Scheme (LGPS) in 
the UK, a scheme which has over 5 million members. 
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Our responses to the questions posed in the consultation document are as 
follows: 
 
Question 1: Do you agree that the draft regulations exempt the 
appropriate categories of public service schemes from providing the 
information at regulations 9, 10, 12, 13 and 15 of the Disclosure 
Regulations?  
 
We agree that the inclusion of the additional wording in regulation 4(2)(b) of 
the Disclosure Regulations 2013 has the desired outcome in relation to the 
Local Government Pension Scheme (LGPS) in both Scotland and England 
and Wales.  
 
Question 2: Are there any other types of information, currently required 
under the Disclosure Regulations that public service pension schemes 
should not be required to provide to their members? 
 

The exemption for the appropriate categories of public service pension 
scheme from providing the information in regulations 9, 10, 12, 13 and 15 
remain correct and appropriate for those schemes.  
 
Question 3: Do you agree that where a public service scheme has 
issued a Benefit Information Statement under The Public Service 
Pensions Act (Information about Benefits) Directions 2014 they should 
be exempt from providing the information at regulation 16 of the 
Disclosure Regulations where a Benefit Information Statement has been 
issued to the member within 12 months of the request under regulation 
16?  
 
No, for the reasons set out below.  
 
Provision of Annual Benefit Statements in the LGPS 
 
In the LGPS we have provision in scheme regulations to provide Annual 
Benefit Statements (the term used to describe Benefit Information Statements 
in the scheme) to active, deferred and pension credit members. This provision 
has been in place in the LGPS in England and Wales since 1 April 2004 (via 
regulation 33 of SI 2004/573) and in the LGPS in Scotland since 30 June 
2005 (via regulation 38 of SSI 2005/293).  
 
In England and Wales the requirement to provide Annual Benefit Statements 
to active, deferred and pension credit members is currently contained in 
regulation 89 of the LGPS Regulations 2013 and, in Scotland, in regulation 87 
of the LGPS (Scotland) Regulations 2014. These regulations also require that 
an Annual Benefit Statement for an active member is provided in accordance 
with section 14 of the Public Service Pensions Act 2013 and, therefore, the 
Public Service Pensions (Information about Benefits) Direction 2014 (i.e. the 
Direction).  
 
 



Provision of Estimates of Benefits Information in the LGPS 
 
In the LGPS we also meet with the requirements of regulation 16 of the 
Disclosure Regulations 2013 which provides active, deferred and pension 
credit members with the opportunity to request a statement of benefits where 
a statement of benefits has not already been provided within the last 12 
months under that regulation.  Meeting the requirements of this regulation is 
in addition to the provision of an Annual Benefit Statement.  
 
LGPS funds will provide an estimate of benefits to a member who requests 
such an estimate. Normally this is in line with the provisions of paragraph 2(c) 
part 1 of schedule 5 to the Occupational and Personal Pensions Schemes 
(Disclosure of Information) Regulations 2013 as the member will request the 
estimate of benefits at a specified date. For example, an active member may 
wish to determine the benefits they would receive were they to draw them 
before their Normal Pension Age, specifying a particular date for payment. 
The LGPS fund would then produce an estimate of benefits for the member 
detailing any actuarial reduction which may be applicable at that date. The 
same information would not have been provided on the member’s Annual 
Benefit Statement as this normally only shows the amount of benefits accrued 
at 31 March of the year to which the Annual Benefit Statement relates and a 
projection of benefits that would be accrued at the member's Normal Pension 
Age.  
 
Impact of changes proposed in this consultation 
 
This consultation proposes that sub-paragraph (d) should be added to 
regulation 16(1) i.e.  
 
“(d) in the circumstances mentioned in paragraph (2)(a), a benefit information 
statement has not been provided pursuant to section 14(1) (information about 
benefits) of the Public Service Pensions Act 2013 in the 12 months before the 
request in sub-paragraph (b).”. 
   
The consultation documentation goes on to indicate that "the 2014 Directions 
overlaps with regulation 16 of the Disclosure Regulations" with the intention to 
introduce (via regulation 16(1)(d) "an exemption so that public service pension 
schemes issuing Benefit Information Statements will not need to provide an 
additional statement under the Disclosure Regulations on request where that 
member has already been given a Benefit Information Statement in the 
previous 12 months".  
 
We are opposed to the proposed introduction of sub-paragraph (d), at least as 
currently worded, for the following reasons: 
 

1. LGPS funds provide an Annual Benefit Statement to active scheme 
members as required under the LGPS regulations in line with the 
requirements of section 14 of the Public Service Pensions Act 2013. 
The Direction requires that the information provided includes the 
information listed in Parts 1 and 2 of Schedule 5 (for active members).  



 
2. LGPS funds also provide at least one additional estimate of benefits 
in each 12 month period where an active member requests such 
information (some funds may provide more than that). This complies 
with regulation 16 of the Disclosure Regulations 2013 which allows a 
member to request an estimate of benefits in line with the information 
in Parts 1 and 2 of Schedule 5 (active members).  

 
3. The amendment that is being suggested in the consultation 
document would diminish the statutory rights to benefit information for 
active members of the LGPS. It would remove the requirement to 
provide an additional estimate to an active member at their request, 
particularly where the information requested differs from that provided 
in that members' Annual Benefit Statement. For example an active 
member who is currently age 60 is planning for retirement at age 62. 
They require figures to be prepared for retirement at that age to 
determine what the early retirement reduction factors will be to their 
benefits. The Annual Benefit Statement they received under section 14 
of the Public Service Pensions Act 2013 only provides figures of 
benefits accrued at 31 March of the year to which the Annual Benefit 
Statement relates and a projection of benefits that would be accrued at 
their Normal Pension Age (in this case age 65). At the present time that 
member will be entitled to receive an estimate of retirement benefits at 
age 62, as requested by them, in accordance with their rights under 
regulation 16 of the Disclosure Regulations 2013. The proposed 
addition of regulation 16(1)(d) would mean that such a request made 
by the member would not need to be actioned as that member had 
already received an Annual Benefit Statement under section 14 of the 
Public Service Pensions Act 2013 within the last 12 months.  

 
This would represent a worsening of the statutory rights active 
members of the LGPS currently enjoy and the LGPC/LGA would argue 
that such a diminishment of service provision is to the detriment of 
scheme members planning for their retirement. It could also lead to an 
increase in costs charged to employers and funds where the pension 
administration service has been outsourced. For example, the Service 
Level Agreement between a pension fund and a third party pensions 
administration provider may stipulate that the provider will, within the 
standard contract price, make available to a member the information to 
which they are statutorily entitled. The amendment at regulation 
16(1)(d) could result in outsourced providers arguing that the 
requirement to provide an estimate of benefits under regulation 16 of 
the Disclosure Regulations would no longer be a statutory requirement 
and, so they would seek to levy an additional charge under the Service 
Level Agreement in respect of each ‘additional’ estimate provided.  

 
The LGPC/LGA would, therefore, not wish to see sub-paragraph (d) added to 
regulation 16 of the Disclosure Regulations 2013. However, if sub-paragraph 
(d) is to be added, we would ask that the words "except in the case of the 
local government pension scheme" are added at the beginning of sub-



paragraph (d). Otherwise the LGPS could arrive at a position where the level 
of service provided to scheme members diminishes.  
 
Question 4: Are there any other circumstances or schemes that should 
also be exempt from issuing on request benefit statements? 
 
No, other than the points raised above.  
 
 
 
Yours sincerely 
 

 
Terry Edwards 
Senior Pensions Adviser 
 
 


